Földmérő és Szolgáltató Kft.
Földmérés teodolittal
Földmérés mérőállomással
Földmérés gps-el


FÖLDMÉRŐ MŰSZEREI

A földmérés és a földmérő műszerek, az időközben térthódított digitális technológiához alkalmazkodva, teljesen átalakultak.

Földmérés műszerei időrendi sorrendben

Acélkeretes mérőszalag

Hossza 50 méter, a mezei földmérés során használtak: a szalagfekvés es az ebből számított távolság a leszúrt jelölő szögek számából került meghatározásra.

Kitűzőrúd

A mérési pontot tette láthatóvá.

Szögprizma

A kitűzés, bemérés speciális formájában, a derékszögek kijelölése során alkalmaztak.
Mára a földmérés elavult műszerének számít.

Teodolit

Szögmérés műszere.

Tachimeter

A szögmérés, távolság és magasságmérés eszköze. A mérőállomás es a GPS vette át a szerepet a jelenkori geodéziában.

Mérőállomás

A modernkori földmérés a mérőállomás elterjedésével kezdődött. A szög és a távolság egyidejű mérésével, az adatok digitális tárolásával meggyorsította a földmérő munkáját, növelte a mérés precizitását, hatékonyságát és megbízhatóságát.

GPS

Az igazi változást a földmérőknek a GPS hozta. A mérőállomás legalább két ismert, koordinátákkal meghatározott alappontra épít, ezeket a területnek megfelelő földhivatal biztosítja. A GPS a műholdak segítségével és a földi referencia állomásra korrigálva szinte bárhol képes centiméter megbízhatóságú helymeghatározásra. A korrekció a korábban használt egységes országos vetületi rendszer (EOV) és a műholdak alapján létrehozott rendszer közötti, torzításból is adódó különbséget minimalizálja.

Automatizált(robot)Mérőállomás

A mérőállomás és a GPS kombinációja, mely több ezer pont óránkénti felvételére képes az előre meghatározott és betáplált útvonalon. A szkennelésként is leírt folyamat során a környezet mérése távcsővel történő irányzást nem igényel. A fölös pontok szelektálása, az adatok zajmentesítése speciális programmal történik.